Mijn eerste camera werd in het voorjaar van 1986 aangeschaft, volgens een goede bekende kon ik het hier mooi mee leren.

PRAKTIKA MTL-5

standaard uitgerust met een 50mm, daar heb ik een 80-200mm zoomlens bij gekocht. Wat dat leren betrof had hij helemaal gelijk....alles moest handmatig ingesteld worden, sluitertijd vooraf instellen tijdens het fotograferen met het diafragma spelen en belichting controleren d.m.v. een drukknop die vervolgens een naald tussen een + en een - liet uitslaan. Kwam deze ongeveer in het midden(bij een 0) dan was de belichting goed. Naast dit hele gedoe moest je ook nog inzoomen en scherpstellen......na een tijdje kwam het besef dat het makkelijker moest en kocht ik een ......

Olympus OM-10

                                                                                                                                                                                                 standaard met een Zuiko 50mm f.1.8

35-70mm f3.5-5.6 zoomobjectief (tokina)

70-210 f4.0-5.6 zoomobjectief (Sigma)

400mm f5.6 objectief (tokina)

een 2e body OM-10 met sluitertijd adapter(kon je ook een sluitertijd voorinstelling doen)

Externe Flitser van Metz

Winder waardoor het transport geautomatiseerd werd.

Dit alles kon natuurlijk niet meer in het rugzakje waar de Praktikrak in gedrukt werd(als bescherming werd er een handdoek er omheen gewikkeld) en moest er een aluminium fotokoffer komen. Deze waren erg handig als opstapje om over een hek heen te fotograferen en boden een erg goede bescherming maar als die vol zat met camera's dan was het een onding wat er aan je schouder hing. De Olympussen gingen een hele tijd mee totdat ik 1997 besloot om een autofocus camera te kopen.

NIKON F-601

35-70mm f 3.5-5.6 Nikkor objectief                                                                                                 

70-300 f4-5.6 Sigma objectief/deze werd vervangen door een 70-300 ED Nikkor objectief

NIKON F-50/ NIKON F-90X

Als 2e body kocht ik een F-50 ( deze beviel beter dan de F-601)  Dus werd de F-601 vervangen door een NikonF-90X met een battery-pack eronder. Dit was een hele vooruitgang met de F-90x en de F-50(als back-up) zou ik een hele tijd vooruit kunnen. Ware het niet dat de digitale camera in opmars was en ik ondertussen ook een sony cybershot(1.3MPix) had gekocht. Hierdoor raakte ik al gewend aan de snelle manier van foto's verwerken, iets wat als zeer handig werd ervaren. Lastig met deze compactcamera was de afdruk vertraging, zeker als je in de landing of aan een roller stond.

NIKON D-70

Gelukkig zakte de prijs van de digitale "Reflexen" in 2003 aanzienlijk en werd er in het voorjaar van 2004 besloten om over te gaan tot de aanschaf van een digitale spiegel reflex. Even werd er nog overwogen om over te stappen op Canon maar de goede ervaringen met de F-90x en de compatibiliteit van de reeds in het bezit zijnde objectieven heeft mij doen besluiten tot de koop van een Nikon D-70.

NIKON D-80

Ondertussen fotografeer ik met een D-80 met battery pack en de D-70heb ik nu als back-up. Erg handig op opendagen gaat de D-70 uit de tas met een korte zoom erop voor static werk en de D-80 krijgt dan de 70-300 en hoef ik de hle dag geen lens te wisselen. Dit voorkomt stof op je sensoren en je hebt er gewoon gemak van.

Voor de opslag van de foto's gebruik ik 2 CF ultra 2 geheugenkaarten van 256MB, dat lijkt niet veel maar als er een vol is dan wissel ik hem en lees ik de volle kaart leeg in mijn image tank en die heeft een geheugen van 40GB.