Axalp 09-10-2008

Na al een paar jaar naar diverse foto's en filmpjes te hebben gekeken van Axalp moest het er toch maar eens van komen. Er werd een tripje gepland naar Zwitserland. Vertrek op 07-10-08 in de vroege ochtend. Het was de bedoeling om op 08-10 naar Axalp te klimmen. De weersvoorspelling was voor donderdag 09-10 duidelijk beter dus gingen we in de vroege ochtend(05.30uur) op pad naar Axalp.

bord op de muur van de commandopost

Om 06.00uur zaten we in een stoeltjeslift omhoog naar de range, het was nog steeds donker. Aan het einde van de lift volg je de lichtjes van de zaklampen van de mensen voor je. Je hebt totaal geen idee waar je heen loopt want je loopt in een totaal duistere omgeving. De grond die je ziet in de lichtbundel van je lampje bestaat uit gras en stenen maar vooral uit modder. 

Glij partijen en vieze kleding tot gevolg.. Een ding is zeker dit is wel de weg omhoog...je benen worden zwaar, je zweet en word kortademig... Je vraagt je af of dit de moeite waard is.....

Aangekomen op punt komt bij ons de zon op bij het zien van de commando post krijg je het gevoel van euforie, ik ga het halen, 1 klim nog.

Zonsopgang op Axalp

Boven aan gekomen is het een kwestie van een plaatsje zoeken, droge kleren aan doen wat eten en drinken en vooral genieten van het zonlicht dat steeds meer bergen om je heen verlicht. Wat een theater! 

Om half negen horen we de eerste F-18's opstijgen van Meiringen, nog geen 5 minuten later bulderen ze eerst door het dal. Bij de 2e run beginnen ze te schieten, ik sta aan de grond genageld en moet mezelf dwingen om te gaan fotograferen. Wat een gaaf geluid, wat een kippenvel....

Tegen de middag trekt er steeds meer bewolking op uit het dal en vlak voordat het middagprogramma begint komt de mededeling dat het zicht te beperkt word door de bewolking en dat het programma afgelast word....helaas. Gelukkig hadden we al schietende F-18's en F-5'en gehad, vele helikopters gezien. Zodoende gaan we zonder gemopper beginnen aan de terugweg die ook weer in het teken zal staan van modder en glijpartijen! 

Download hier de flyer over Axalp 2008 (PDF)

Klik HIER voor alle nummertjes.